Två betydande konstnärer

Bengt Savhed

Bengt är en mycket begåvad hobbymålare som varit verksam i över sjuttio år. Förra vintern, strax innan julafton, valde Lions i Svedala att ge ut julkort med motiv som Bengt Savhed själv hade målat.

Han har hållit på med målande sedan han var femton år gammal och är enligt honom själv i stort sett självlärd. Han har även bott granne med en annan skicklig Svedala-konstnär vid namn Thore Malmros. Han berättar hur han brukade bli skickad på uppdrag av Thore Malmros till det lokala konstnärsaffären för att inhandla färger, penslar och pannå för honom att måla på. Varje gång som Bengt hade målat en tavla så sprang Bengt iväg med den till Thore för att visa upp den och erhålla kritik. Kritiken var givetvis väldigt nyttig för Bengt och hjälpte honom utvecklas som konstnär. Motiven som Bengt målat har oftast hämtats med hjälp av en kamera. Han gillar att avteckna och måla Skånelandskapet i alla dess former.

Thore Malmros

I konstnärslexikonet Amanda kan man även läsa en kortfattad beskrivning av konstnären Thore Malmros, Bengt Savheds läromästare och granne. Thore föddes år 1914 i Svedala. Han har under sin karriär främst valt att fokusera på målningar föreställande slättmotiv men även en hel del kolteckningar. Vilket medium som används för att avteckna landskap är irrelevant i de flesta fall men Thore har gjort sig känd för att bruka det valda mediet på ett mycket smakfullt och estetiskt tilltalande vis. Thore och Bengt är två av de mest kända konstnärerna från det kulturrika Svedala