Tävlingar i konst

Det finns flera stora tävlingar i konst där både publik och kritiker kan rösta fram vinnare.

Inom musik

Det finns många musiktävlingar. I Sverige är den klart största tävlingarna Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Här tävlingar man om prestige och jagar titel är ha den bästa sången i Europa. Vi är faktiskt ett av få länder som tar det på sådant pass stort allvar. Vi har delat upp Melodifestivalen i flera omgångar som sträcker sig över fyra-fem helger. Medan i Frankrike, ett land som alltid har en garanterad plats i tävlingen, visas Eurovision på en av deras barnkanaler.

Inom film

Ett av de finaste prisen man kan vinna i filmvärlden är en Academy Award, eller Oscar som man också kallar det. Faktiskt så döptes priset officiellt om 2013 till The Oscars eftersom nästan alla kallade den det.

Det är till stor del en prisutdelning till amerikanska filmer men det beror inte bara på att det är i Amerika som man kommit på priset. En annan faktor är att Hollywoods filmer har funnits med så länge i andra länder att vi förstår humorn, sätter att filma och så vidare väldigt lätt. Det kan vara svårare för en italienare att döma en finsk film eftersom deras filmtraditioner och skapandeprocess är så annorlunda.

Många i Europa har uppesittarkväll under Oscarsgalan för att se den live när det sänts i Amerika. Man kan även satsa pengar på vilka som vinner i de olika kategorierna.

Inom litteraturen

Klart att vi, som svenskar, måste säga att Nobelpriset i litteratur är det klart mest prestigefyllda. Det är också öppet för hela världen. Senaste en svensk vann var 2011 då den framstående poeten Tomas Tranströmer äntligen fick erkännande av Nobelkommittén för sitt bidrag till den svenska litteraturkanon.

Ett annat stort pris i Sverige är Augustpriset som är uppdelat i tre kategorier: bästa barn- och ungdomsbok, årets svenska faktabok och årets svenska skönlitteratur. Det är ett sätt för många författare att få fart på karriären och att bli ett igenkänt namn. Årets vinnare var Kristina Sandberg, Lars Lerin och Matilde Villegas Bengtsson.