Bli med hund

Det här med att ha husdjur är något alldeles speciellt. Har man väl skaffat sitt första, kan det vara svårt att vara utan. En del är hund människor, andra tycker bäst om katter, eller så kanske man föredrar att ha burfåglar. Hur vi väljer husdjur är väldigt individuellt, eller är det så att husdjuren väljer oss?

Har man väl bestämt sig för att skaffa hund är det mycket som ska funderas över innan man faktiskt kan slå till. Det allra första handlar så klart om hur du ska kunna anpassa ditt liv för att ta in en hund och ta hand om alla dess behov. Har du tid, har du utrymme och framförallt, kan du få hjälp då det behövs?

Har du bockat för ja på de första frågorna, är det bara att fortsätta planen. Vilken hundras skulle passa dig och din eventuella familj? Det finns bra med information rörande hundraser på nätet och SKK (svenska kennel klubben), har bra information rörande många olika hundraser, samt uppfödare. Ett tips är att besöka en uppfödare och bekanta sig med hundrasen för att bilda sig en uppfattning.

När man väl hittat hundras så gäller det att söka reda på bra uppfödare. Varför kan man fråga sig, då du kan få tag på billiga hundar på nätet. Jo därför att en uppfödare som dessutom kanske ställer ut sina hundar, har i regel hundens bästa i åtanke vid avel och avlar inte på individer som har problem med kända sjukdomar och hälsoproblem inom rasen. En uppfödare vill få fram valpar som följer rasstandarden och dessutom är friska individer som sedan eventuellt kan ställas ut och vinna fina priser.

När allt detta jobb är gjort så har du kommit dig en bit på väg. Tänk på att innan valpen kommer hem till dig, bör du ha valpsäkrat huset och förberett dig mentalt på kiss promenader mitt i natten. Nu börjar en fantastisk tid som kommer kräva en hel del engagemang och tid, men du kommer få en vän för livet.